Bahçe Tasarımı için Faydalı Bilgiler

Düşünülerek ve özenle tasarlanmış bir bahçenin, onu davetkar bir dış mekan haline getiren özel bir yanı vardır. Bahçeli bir evde oturuyorsanız ve bahçe tasarımına ister yeni başlıyor olun isterseniz de mevcut bahçe tasarımını yeniliyor olun, dış mekan yaşam alanınızdan en iyi şekilde yararlanmak için göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar vardır.

Göze güzel görünecek bir bahçe tasarlamak elbette önemlidir fakat bahçeyi kullanacak kişilerin beklenti ve ihtiyaçlarını akılda tutarak deneyeceğiniz bahçe tasarım fikirlerinden daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu noktada da bahçe oturma grubu, masa ve sandalyeler, bahçe bitkileri, zemin ve aydınlatma gibi dış mekan için uygun, kaliteli bahçe mobilyası ve tasarım malzemeleri kullanmaya özen göstermelisiniz.

Elbette bahçenize tarzınızı da yansıtmayı unutmamalısınız. Zevkinize hitap eden tasarım bahçe mobilyaları ile benzersiz ve kişiselleştirilmiş bir bahçe oluşturabilirsiniz. Planlamanızı yaparken tercih edeceğiniz her bir ürünün bahçenizdeki diğer unsurları nasıl tamamlayacağını ve onlarla nasıl kontrast oluşturacağını düşünün.

Son zamanların popüler tasarım seçenekleri arasında çakıl yollar, ahşap zemin kaplamaları, süs bitkileri ve elbette bahçeli bir evde olmazsa olmaz salıncak, bahçe koltuk takımı gibi bahçe mobilyaları yer alır. Tasarımınızda bahçe bitkilerinizi iyi şekilde ortaya çıkaracak ve bahçe genelinde uyumlu bir görünüm yaratmanıza yardımcı olacak renkleri seçmeye özen gösterebilirsiniz.

Aklınızda ne tür bir tasarım olursa olsun, bahçe oturma grubunuz, bitkileriniz ve diğer ürünleriniz için kaliteli malzeme seçilmesine dikkat edilmesi önemlidir. Biraz dikkatli planlama ve yaratıcı bahçe tasarım fikirleri ile zevkinizi ve kişiliğinizi yansıtan çarpıcı bir bahçeyi kolayca yaratabilirsiniz.

Bahçe Oturma Gruplarında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bahçe Oturma Grubu

Güzel bir dış mekan tasarlamak söz konusu olduğunda, en önemli unsurlardan biri mükemmel bahçe oturma grubu oluşturmaktır. İster bir dizi sandalye ve masayı tercih edin ister bir bahçe koltuk takımı ile yola çıkın, satın alma işleminizi gerçekleştirmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır.

Bahçe oturma grubunuzu seçmenin ilk adımı boyuta karar vermektir. Bahçenizde yerleştireceğiniz alanı da düşünerek, mobilyayı kaç kişinin kullanacağını ve yaslanmak isteyip istemediğinizi düşünün. Ayrıca bahçeniz için en uygun ortamın ne olduğuna da karar vermelisiniz; ister klasik, geleneksel bir ortam, isterseniz de modern ve yeni bir tarz tercih edebilirsiniz. Düzenli olarak misafir ağırlamayı planlıyorsanız fazladan insanları rahatça ağırlayabilecek, ihtiyaç halinde hemen ortaya çıkarabileceğiniz ekstra parçalar da zamanı geldiğinde işinize yarayabilir.

Dikkate alınması gereken bir diğer faktör de malzeme seçimidir. Yaşadığınız yere bağlı olarak dayanıklılık ve hava koşullarına uygunluk söz konusu olduğunda bazı malzemeler diğerlerinden daha iyi olabilir. Ahşap ve demir sağlamlıkları, çok yönlülükleri nedeniyle popüler seçeneklerdir; hasır ise zaman geçtikçe ek bakım gerektirebilir. Ayrıca minderleri de göz önünde bulundurun; herhangi bir dökülme durumuna karşı temizlenmesi kolay kumaşları tercih etmeniz işinizi fazlasıyla kolaylaştırır.

Benzersiz bir bahçeye sahip olmanız için bahçe mobilyalarınız da benzersiz olmalıdır. Bunun için seri üretim olmayan ürünlere ihtiyacınız vardır. Latanwood, tamamı el işçiliği olan ürünleriyle kişiye özel tasarımlar ortaya çıkarır. Latanwood’un dış mekan koleksiyonunda yer alan bahçe mobilyaları ile hayalinizdeki bahçeyi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

Bahçe mobilyalarının fiyat farklılıklarında kullanılan malzeme önemli bir rol oynar. Latanwood’un birinci sınıf masif ahşaptan ürettiği bahçe koltuk takımı, masa ve sandalyeler gibi tüm ahşap ürünleri uzun ömürlü kullanım ve maksimum düzeyde konfor sağlar. Uygun fiyat bahçe mobilyaları gördüğünüzde malzeme kalitesine dikkat edilmesi sonradan pişmanlık yaşanmaması için önemlidir.

Bahçede Kullanılabilecek Bitki ve Malzemeler

Seçtiğiniz bahçe bitkileri bahçenizin genel görünümünde ve hissinde büyük bir fark yaratabilir. Evinizin yer aldığı konumdaki iklimi de göz önünde bulundurarak her zaman yeşil ve dayanıklı kalabilecek bitkileri tercih edebilirsiniz. Ayrıca gül, ortanca veya kamelya gibi çiçekli bitkilerle bahçenize renk katabilirsiniz.

Bahçenizde biraz daha mahremiyet istiyorsanız bahçe kenarlarını çevreleyecek şekilde çalı ve ağaçlar kullanabilirsiniz. Bahçenize ne tür bitkiler ekleyeceğinize karar verirken güneş ışığı, su gereksinimi, toprak türü, haşere kontrolü ve bakım ihtiyaçları gibi faktörleri göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Bahçe tasarımınızda ilave doku için çeşitli malzeme türlerini kullanmayı düşünebilirsiniz. Örneğin taş, tuğla ya da beton yürüyüş yolları renkli bitki örtüsüyle güzel bir kontrast oluşturabilir. Metal veya plastikten yapılmış bahçe malzemeleri zaman içerisinde kullanışlı olma özelliklerini kaybedebilirler. Masif ahşap malzemelerin tercih edildiği bahçe mobilyaları ise uzun ömürlü bir kullanım sunmanın yanı sıra bahçenizin doğal görünümüyle de uyum sağlar.

Bahçenizde sevdiklerinizle beraber olacağınız bir akşam yemeği için kullanacağınız yemek masasının plastik yerine doğal ahşap olması daha sağlıklı ve doğallığı bozmayan bir atmosfer oluşmasına yardımcı olur. Latanwood’un Foil yemek masası ağaç dokusu ile estetik bir görünüme sahip olup açık havada karşılaşabileceği hava şartlarına karşı dayanıklıdır. Ayrıca Latanwood’un bu yemek masasında olduğu gibi tüm bahçe mobilyaları istediğiniz ölçülerde üretilebilir. Böylece kalabalık misafirlerinizi rahat bir şekilde ağırlayabilirsiniz.

Bahçede Zemin ve Merdiven Alternatifleri

Bahçe Zemini

Döşeme ve merdivenler her bahçe tasarımının önemli unsurlarıdır, bu nedenle hangi seçeneklere sahip olduğunuzu düşünmeye değer. Bahçe için zemin kaplaması söz konusu olduğunda, geleneksel çim veya çakılın ötesinde birçok alternatif vardır. Ahşap zemin kaplamasından seramik karolara kadar çok çeşitli yüzeylerle neredeyse her bütçeye uygun bir şey bulabilirsiniz. Doğal malzemeleri bahçenize dahil etmek istiyorsanız kaldırım taşları ya da parke taşları kullanmanın yanı sıra ahşap zemin tasarımları ile bahçenize hoş bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Eğimli zemine sahip bahçeler için merdivenler, bahçe tasarımı sürecinde en çok ihtiyaç duyulan unsur haline gelir. Bahçe merdiveniniz için hangi malzemeyi seçerseniz seçin ister beton ister ahşap ya da taş bloklar, kaliteli malzeme seçtiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca bahçede merdivenle ulaşılan platformlarla birden fazla seviye oluşturulması bahçenin monotonluğunu ortadan kaldırarak bahçeyi görsel olarak ilgi çekici hale getirir.

Eğer alanınız yeterli ise merdivenlerinizin genişliğini iki kişinin rahatça geçebilmesi için 120 -150 cm arasında planlayabilirsiniz. Eğimin daha dik olduğu alanlarda merdivenin uzunlamasına değil de kıvrılarak yapılması hem alana derinlik kazandırır hem de kullanım kolaylığı sağlar. Merdivenin her iki yanında bahçe bitkilerine yer verilmesinin görselliği zenginleştireceği unutulmamalıdır.

Kazaların önüne geçilmesi için yağışlı havalarda kaymayacak malzemeler tercih edilmesi, zemindeki yürüme yollarının ve merdivenlerin karanlık koşullarda rahatça kullanılabilmesi için de gerekli aydınlatmaların yapılması unutulmamalıdır.

Bahçe tasarımınıza başlamadan önce alanın genişliği, malzemelerin kalitesi, maliyeti, montajı, bahçe mobilyalarının konforu gibi pek çok detayı incelemeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Latanwood’un dış mekan ürünlerindeki ahşap kalitesi, hava şartlarına, suya ve güneşe karşı dayanıklılık sizde herhangi bir pişmanlık yaratmadan yıllar boyu kullanılabilirlik sunar. Üstelik kişiye özel ölçülerde hazırlanabilen tasarım bahçe mobilyaları tüm Türkiye’ye ücretsiz bir şekilde gönderilerek montajı da uzman Latanwood ekibi tarafından yapılır.

Bahçe tasarım fikirleri için daha fazla seçeneğe ihtiyacınız olduğu durumlarda Latanwood’un iç mimarından yardım alabilirsiniz. Farklı fikirlerden aldığınız ilhamla bahçe mobilyalarını, bitkileri, renkleri ve dokuları doğru bir şekilde harmanlayarak her çıktığınızda hayran kalacağınız bir bahçe yaratabilirsiniz.