Mobilya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç mekanları dört duvar olmaktan çıkararak aktif birer yaşam alanına dönüştüren başlıca unsur mobilyalardır. Retro, modern, İskandinav ya da minimalist gibi farklı stil seçenekleriyle mekana ruh kazandıran mobilyalar aynı zamanda fonksiyonelliğin ve konforun birleşiminden meydana gelir. 


Görüldüğü üzere mobilya tanımını birçok farklı şekilde gerçekleştirmek mümkün. Bu farklılıklar aynı zamanda mobilya seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli ipuçları da vermekte. 


Peki gerçekten doğru bir mobilya seçimi için hangi unsurların göz önünde bulundurulması gerekir? Tüm ayrıntılarıyla sizler için hazırladığımız yazımızda.

 

Doğru Mobilya Seçimi Nasıl Yapılır?

 

Ev ve ofis gibi mekanlarda hem işlevsel hem konforlu hem de estetik bir ortam oluşturmak için doğru mobilya seçimi yapmak büyük önem taşır. Doğru mobilya seçimi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar ise şunlardır:

 

  • İhtiyaçlarınızı Belirleyin: İlk adım mobilyaların karşılaması gereken ihtiyaçları belirlemektir. Mobilyaların hangi odada kullanılacaklarına, ne için kullanılacaklarına ve ne kadarlık bir depolama alanı gerektirdiklerine karar verin ve seçimlerinizi bu doğrultuda gerçekleştirmeye özen gösterin.

 

  • Mekanı Ölçün: Mobilya satın almadan önce mekanın ölçülerini ayrıntılı bir şekilde alın. Mekanın genişliğini ve tavan yüksekliğini kapı ve pencere gibi engelleri dikkate alarak ölçün. Elde ettiğiniz ölçüm sonuçlarına mobilya yerleşiminden sonra mekanda rahatça hareket etmenizi sağlayacak boş alan ihtiyacını da mutlaka ekleyin.

 

  • Tarz ve Uyum: Mobilyaların tarzının mevcut dekorasyonla uyumu oldukça önemlidir. Evinizin veya ofisinizin genel tarzını göz önünde bulundurun (Modern, klasik, minimalist, rustik, İskandinav vb.) ve mobilya seçimlerinizi buna göre yapın. Renkler, desenler, formlar ve malzemede uyum yakalamak mekanda estetik bir denge oluşturmanıza yardımcı olur.

 

  • Malzeme Kalitesi: Mobilyaların üretildikleri malzemenin kalitesi, tasarımın sağlamlığına, dayanıklılığına ve konforuna yansır. Uzun ömürlü bir kullanım için doğal bir görünüm sunan masif ahşap mobilyaları tercih edebilirsiniz.

 

  • Konfor ve Ergonomi: Doğru mobilya seçiminde konfor dikkat edilmesi gereken öncelikli konulardan biridir. Oturma gruplarında, sandalyelerde ve yataklarda rahatlık sağlamak için ergonomik tasarımları tercih edin. Yastıkların ve minderlerin kalınlığı ve destek sağlaması da konfor düzeyini etkiler. Dolayısıyla oturma pozisyonu, sırt desteği ve kolların yüksekliği gibi unsurların ergonomiye uygun olduğundan emin olun.

 

Ergonominin ön plana çıktığı konforlu bir tasarım için kalın ve rahat minderlere, sırt desteğine, ideal yükseklikte kollara ve oturmayı daha da keyifli bir hale getiren yan yastıklara sahip olan Latanwood Soldi Berjer modelini tercih edebilirsiniz.

 

  • Fonksiyonellik: Mobilyaların işlevsel olabilmesi için kullanım kolaylığı ve yeterli depolama alanı sağlaması gerekir. Çekmeceler, raflar ve gömme depolama alanları gibi ek özelliklere sahip mobilyalar düzen sağlamanın yanı sıra fonksiyonellik de sunar. En doğru mobilya seçimi için ihtiyaç duyduğunuz ek özelliklere karar vererek bir tercih gerçekleştirin. 

 

Örneğin, salonunuz için kapalı ya da açık ekstra bir depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız ancak bunun için farklı farklı mobilyalar kullanmak istemiyorsanız raf ve çekmeceleri bulunan Latanwood Naomi Coffee Table sehpayı fonksiyonel bir model olarak kullanabilirsiniz.

 

Kaliteli Mobilya Nasıl Anlaşılır?

Uzun ömürlü ve konforlu bir kullanım için mobilya seçiminde kalite oldukça önemli bir faktördür. Modelini ya da tasarım detaylarını çok beğenerek satın aldığınız bir mobilya eğer kaliteli değilse muhtemelen kısa olan kullanım ömrü boyunca birçok sorun çıkaracaktır. Bu gibi sorunlar yaşamamak için mobilyanın kalitesini belli eden unsurlara dikkat etmek gerekir.

 

Öncelikli olarak kaliteli bir mobilya üretiminde kullanılan malzemeden belli olur. Bu bakımdan doğal malzemeler büyük avantaj sağlar. Özellikle masif ahşaptan imal edilen mobilyalar dayanıklılık konusunda tartışmanız bir konumda yer alır. Tabii masif ahşap mobilyanın işçilik kalitesi de oldukça önemli bir faktördür.

 

İşçilik sadece masif ahşap mobilyalarda değil, farklı malzemelerden imal edilmiş tüm mobilyalarda kalitenin yansımasıdır. İyi bir işçilik mobilyanın dayanıklılığından tasarım detaylarının mükemmelliğine kadar birçok unsuru etkiler. Mobilyanın iyi bir işçiliğe sahip olduğu tutarlı ve düzgün bir yapısının bulunmasına, bağlantı noktalarının güçlü olmasına ve parçaların birbirine tam uyum sağlamasına göre belli olur. 

 

Mobilyanın kalitesi kendini dikiş ve detaylarda da belli eder. Uzun ömürlü bir kullanım için dikişlerde kopma ya da gevşeme gibi sorunların yaşanmaması gerekir. Mobilya seçimi yaparken yakından ayrıntılı bir inceleme yaparak dikişlerin düzgün ve sıkı bir şekilde yapıldığından emin olabilirsiniz. Kenarların pürüzsüz olması ve kaplamaların pot ve bombe gibi kusurlar olmadan düzgün bir şekilde uygulanması da mobilyanın kalitesini gösteren detaylardır. 

 

Mobilya denince akla ilk gelen unsur konfordur. Mobilyada konforun öncelikli şartı ise ergonomidir. Kaliteli mobilyaların tasarımları konfor ve ergonomi açısından her türlü unsur ayrıntılı bir şekilde düşünülerek gerçekleştirilir. Özellikle oturma grubu satın almayı planlıyorsanız koltuk ve koltuk minderlerinin iyi bir dolguya sahip olduğundan ve rahat bir oturma pozisyonu sunduğundan emin olun.  

 

Kaliteli mobilya üreticileri ürünlerine güvendikleri için genellikle uzun süreli garanti sunar. Dolayısıyla mobilyanın kalitesini anlamak için garanti süresi ve kapsamı hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. Ayrıca satın aldığınız mobilyalar için satış sonrası servis sunan bir üretici seçmek de olası sorunların çözümünde yardımcı olur.

 

En İyi Mobilya Hangi Malzemeden Yapılır?

 

Mobilyaların üretiminde farklı malzeme çeşitleri kullanılır. MDF, sunta, suntalam, metal ya da doğal ahşap gibi mobilya üretiminde kullanılan malzemelerin her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Ancak tüm bu malzemeler arasından masif ahşap en dayanıklı ve uzun ömürlü seçenek olarak ön plana çıkar.

 

Masif ahşabın sunduğu avantajları şu şekilde sıralamak mümkündür: 

 

  • Çam, meşe, köknar, gürgen ve ceviz gibi ağaçlardan elde edilen masif ahşap geri dönüştürebilir özelliktedir. 
  • Masif ahşap malzemeden üretilen mobilyalar fazla bakım gerektirmediği için zahmetsiz bir kullanım sağlar.
  • Dayanıklılığı ve sağlamlığı ile dikkat çeken masif ahşaptan üretilen mobilyaların kullanım ömrü 200 ila 250 yıla kadar ulaşır.
  • Masif ahşap çizilmelere ve darbelere karşı oldukça sağlam bir yapıya sahiptir.
  • Masif ahşabın vida tutma kapasitesi kompozit malzeme türlerinden daha fazla olduğu için masif ahşap mobilyaların bağlantı noktaları daha güçlüdür.  
  • Neme ve suya karşı dayanıklı olan masif ahşap mekanda bulunan bağıl nemi yaklaşık %45 ve 50 oranında muhafaza eder. Böylelikle ortamın nemini dengeleyerek bakteri ve mantar oluşumunun önüne geçer.
  • Masif ahşaptan imal edilen mobilyalar bulundukları ortamda gerçekleşen hava sirkülasyonuna yardımcı olarak mekanın temiz bir havaya kavuşmasına destek olur. 
  • Masif ahşap mobilyaları eskidiğinde yenilemek oldukça kolaydır. Bunun için zımparalama ve inceltme gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla masif ahşap mobilyaları yenileme işleminden geçirerek nesiller boyunca kullanmak mümkündür.

 

Doğanın gücünü ve dayanıklılığını yansıtan masif ahşabı özgün bir şekilde tasarlayıp ürettiği tüm mobilyalarda kullanan Latanwood, nesiller boyunca size ve sevdiklerinize eşlik eden dayanıklı ve uzun ömürlü modeller sunar. Masif ahşap malzemeyi el işçiliği ile mobilyadan öte birer sanat eserine dönüştüren Latanwood’da ihtiyaç, beklenti ve tarzınıza uygun şık ve konforlu modelleri rahatlıkla bulabilir, ücretsiz montaj, nakliye ve uygun fiyat seçeneklerinden faydalanarak alışveriş keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz.