Mobilyalara Göz Alıcı Şıklık Katan Detay: Hazeran

İşlevsel yapıları ile konfor ve depolama alanı ihtiyacımızı karşılayan mobilyalar estetik tasarımlarıyla da yaşam alanlarımıza şıklık katar. Mobilya çeşitleri arasında her zevke ve beklentiye uygun görünüm seçenekleri mevcuttur. 


Daha dingin ve sakin bir ortam için güzelliğini yalınlıktan alan mobilyalar ya da daha göz alıcı bir etki yaratmak için ışıltısı ve gösterişli tasarımlarıyla ben burdayım diyen mobilyalar… Retro, modern, İskandinav ya da klasik; farklı stillerin karakteristik özelliklerini taşıyan mobilyalar form, doku ve renkten oluşan genel tasarım özelliklerinin yanı sıra sahip olduğu detaylarla da dekorasyonda tüm dikkatleri üzerine çeker.


Bu detaylar arasında yer alan hazeran örgü ise mobilya tasarımlarını dikkat çekici bir görünüme büründürmekle kalmaz, başlı başına bir zarafet ve incelik unsuru olarak dekorasyonun odak noktası haline getirir.


Peki son zamanlarda adını sıklıkla duymaya başladığımız hazeran tam olarak nedir? İşte detaylar.   

Hazeran Nedir?

Hazeran Koltuk ve Dolap

Hazeran aslında bir örme tekniğidir. Ustalık ve maharet gerektiren bir teknik olduğu ve ortaya çıkan sonuç kendine hayran bıraktığı için hazerana, örme sanatı da denir. Hazeran örme sanatı, hasır, bambu ya da rattan şeritler birbirlerinin içerisine ustalıkla geçirilerek uygulanır. Sonuç olarak mükemmel bir görünüme sahip geometrik motifler meydana gelir. 

 

Uzaktan bakıldığında bile hemen dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bu geometrik motif yakından bakıldığında ise sahip olduğu ince el işçiliğini sergiler. Her detayı simetri barındıran geometrik motifler bir araya gelerek kusursuz bir bütünlük ortaya çıkarır. İşte bu yalın ama karmaşık; sade ama ayrıntılı görünüm hazeran örme sanatının mucizesidir. 

 

Hazeran örgü, son yıllarda popülerlik kazansa da aslında çok eskilere dayanan bir tarihe sahiptir. İsmini, benzersiz görünümleriyle iğne oyalarını andıran hazeran çiçeğinden alan hazeran örme tekniği, Osmanlı El Sanatları arasında yer alır. Aynı zamanda Uzak Doğu ülkelerinin kültürlerinde de yüzlerce yıldır varlığını sürdüren bu el sanatının, sadece kültürel bir değer ya da miras olmaktan sıyrılıp tüm dünyayı etkisi altına alan bir dekorasyon trendi olması ise 18. yüzyıla kadar uzanır.

 

Thonet adı verilen sandalye modellerinin sırt kısımlarında kullanılmasıyla adı duyulmaya başlanan hazeran, sandalye modellerine kattığı estetik ve zarafetle ikonikleşen bir görünüm halini alır. 

 

1950’li yıllara gelindiğinde ise bu mükemmel sanatı İsviçreli bir mimar olan Pierre Jeanneret keşfeder. Sadece keşfetmekle kalmayarak modern bir şekilde yorumlar ve tüm dünyanın hayranlığını kazanan Chandigarh Chair tasarımının hem sırt hem de oturma kısımlarında kullanır. 

 

Çağları aşarak günümüze gelen hazeran aslında her döneme damgasını vurmayı başarmış bir tasarım detayıdır. Günümüzde eski popülerliğini yeniden kazanan hazeran dekorasyonda yarattığı farklı etkilerle her zevke ve beğeniye uygun benzersiz bir şıklık sunar.   

 

Dekorasyonda Hazeran Etkisi

Hazeran Sandalye ve Dolap

Hazeran örgünün en önemli özelliği farklı dekorasyon stilleriyle uyumlu bir şekilde kullanılabilmesidir. Hazeran örgü ile bezenen ve eşsiz bir görünüm kazanan mobilyaları ya da aksesuarları İskandinav, klasik, vintage veya modern her türlü dekorasyon stiline adapte edebilmek mümkündür. 

 

Bu konuda hazeran örgünün detay olarak yer aldığı mobilyanın tasarımı belirleyici rol oynar. Hazeran detaylı mobilyaları bu doğrultuda seçerek dekorasyonda dilediğiniz etkiyi yaratabilirsiniz. Örneğin, daha modern ve çağdaş bir görünüm için köşeli bir forma sahip olan Latanwood Nills Sandalye modelini tercih edebilirsiniz. Daha klasik ve hatta vintage bir görünüm için form itibarıyla geçmişin izlerini taşıyan Latanwood Diviny Sandalye modeli biçilmiş kaftandır.  

 

Her iki örnekte de görüldüğü üzere hazeran örgü kullanıldığı tüm tasarımlara mükemmel bir şekilde uyum sağlar. Ancak hazeran örgünün kusursuz bir şekilde bütünleştiği dekorasyon stilleri de yok değildir. 

 

Doğal ve doğaya ait dokuların, görünümlerin sıklıkla kullanıldığı İskandinav, rustik ve country, hazeran örgünün tam anlamıyla ruhunu yansıtabildiği dekorasyon stilleridir. Taş, deri ve ahşabın sıklıkla kullanıldığı bu dekorasyon stillerinde hazeran örgü, doğanın armağanları olan hasır, rattan ya da bambu gibi malzemeleri iç ve dış mekanlara benzersiz bir şıklıkla taşır. 

 

Özellikle masif ahşapla beraber kullanıldığında hazeran örgü, mobilyaları mobilya olmaktan çıkararak seyirlik birer sanat eserine dönüştürür. 

 

Dekorasyona kazandırdığı şık görünüm ile ön plana çıkan hazeran örgü aynı zamanda kullanıldığı ortamlarda sıcak ve doğal bir atmosfer de yaratır. Geçmişin tüm izlerini ve zarafetini taşıyan hazeran örgüyü dekorasyona daha otantik bir hava katmak için de kullanmak mümkündür. Özellikle evinizin dekorasyonun çağdaş görünümünün yoğun etkisini geçmiş ile bağlantı kurarak dengelemek istiyorsanız, bunu uyumlu bir mekan oluşturarak gerçekleştirmenin yegane yolu hazeran örgüden geçer. 

 

Dekorasyonda bu doğrultuda bir etki yaratmak için seçtiğiniz hazeran örgülü mobilyaların renklerine ve dokularına dikkat etmeniz gerekir. Bunun için metal iskeletli mobilyaları ya da siyah meşe gibi koyu renklere sahip ahşap malzemeden üretilmiş mobilyaları tercih edebilirsiniz. Böylelikle dekorasyonunuzun modern görünümünü bozmadan otantik bir şıklık yakalayabilirsiniz.