Dinlenmek, uyumak, giyinmek ve bakım yapmak denince akla gelen ilk mekanlar yatak odalarıdır. Tüm günün yorgunluğundan ve stresinden uzaklaşmak için sığındığımız, sabahları şık kıyafetler ve aksesuarlarla güne hazırlandığımız yatak odalarını işlevsel, konforlu ve estetik mekanlar haline getirenler ise yatak odası mobilyalarıdır.
Depolama alanı başta olmak üzere birçok ihtiyacı ve beklentiyi karşılamak üzere tasarlanan yatak odası mobilyaları farklı malzeme, ebat, doku, renk ve form seçenekleriyle her zevke ve dekorasyon stiline ayrı ayrı hitap eder. Dayanıklılık ve kalite gibi yatak odası mobilyalarının olmazsa olmaz özellikleri ise sahip olunan fonksiyonelliğin ve şıklığın uzun yıllar boyunca varlığını devam ettirmesini sağlar.
Karyola, baza, komodin, şifonyer ve gardırop gibi parçalardan oluşan yatak odası mobilyalarını satın alırken birçok unsuru göz önünde bulundurarak tercih yapmak gerekir.
Tercih aşamasında her şeyden önce yatak odanızın ebatlarına uygun bir seçim yapmanız gerekir. Yatak odanız büyük ise şanslısınız! Komodin ve şifonyer gibi yatak odası mobilyalarının yanı sıra yatak odalarında görmeye pek alışkın olmadığımız dresuar ya da berjer gibi mobilyaları da özgürce kullanabilirsiniz.
Eğer yatak odanıza eşyaları sığdırmakta zorlanıyorsanız az ama öz tercihler yapmanız oldukça önemlidir. Bu bakımdan ebatları fazla büyük olmayan ancak aynı anda birden çok fonksiyona sahip olan ve raf ya da çekmece gibi eklentilerle ekstra depolama alanı sağlayan kompakt tasarımlar en ideal tercih olacaktır. Küçük yatak odalarında fazladan depolama alanı kazanmak için bazalı karyola modellerini tercih edebilir ya da atıl duran yatak altlarını şık saklama kutuları kullanarak değerlendirebilirsiniz.
Yatak odası mobilyalarında dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise modelin estetik tasarımıdır. Tasarım bakımından tercih yaparken evin diğer alanlarıyla uyumlu bir görünüm sunan modellere öncelik vermelisiniz. Böylelikle evinizin genel dekorasyon bütünlüğünü bozmadan yatak odalarınızda şıklığı yakalayabilirsiniz.
Şık, rahat ve fonksiyonel yatak odası mobilyalarının keyfini herhangi bir sorun yaşamadan sürmek için önemsemeniz gereken konu ise üretimde kullanılan malzemelerdir.
Yatak Odası Mobilyalarının Malzeme Özellikleri
Yatak odası mobilyalarının üretiminde farklı malzeme çeşitleri kullanılır. MDF, sunta, suntalam ve metal gibi malzeme çeşitleri yatak odası mobilyalarının ömrünü belirleyen faktörlerdir.
Her türlü mobilyanın üretiminde sıklıkla kullanılan sunta, odun talaşının sentetik reçine ile karıştırılıp preslenmesinden meydana gelir. Maliyet bakımından avantajlı olan sunta, dayanıklılık açısından birçok dezavantaj barındırır. Özellikle neme ve suya karşı fazla dayanıklı olmayan sunta malzemeler, temizlik işlemleri nedeniyle zaman içerisinde formunu kaybetme eğilimindedir.
Sunta malzemeyi daha dayanıklı hale getirmek için kaplama işlemi uygulanır. Lamine ile kaplanan sunta, suntalam adını alarak neme ve suya karşı dirençli bir yapı kazanır. Ancak suntalam da uzun ömürlü kullanım için gereken darbelere, kırılmaya ve çizilmeye karşı yeterli direnci göstermekte dezavantajlıdır.
Sunta ve suntalama göre daha uzun ömürlü olan MDF ise küçük ebatlı ağaç kalıntılarının yapıştırıcılar yardımıyla yüksek basınç ve ısı altında preslenmesi ile ortaya çıkar. Üretiminde kullanılan ağaç kalıntılarının parçalanıp life dönüştürülmesi MDF’ye daha gözeneksiz ve tok bir yapı kazandırır. MDF’yi suntaya göre daha dayanıklı kılan temel unsur da budur.
Yalnız MDF de uzun ömürlü kullanım bakımından ihtiyaç duyulan sağlamlığı tam anlamıyla karşılama konusunda yetersizdir. Yüksek stres altında parçalanma ve bölünme riski bulunan MDF, suyu çok çabuk emerek şişme gibi sorunlarla karşılaşmaya neden olabilir.
Kırılma, bükülme ya da parçalanmaya karşı oldukça dayanıklı olan metal malzemeler ise genellikle mobilyaların ayak ya da kulp gibi detaylarında kullanılsa da söz konusu karyola olduğunda ana malzeme olarak da tercih edilir. Yatak odalarında romantik ve vintage bir hava yaratan metal karyolalar demirin yüksek ısı altında şekil almasıyla meydana gelir ve ferforje olarak adlandırılır. Ferforje karyolalar oldukça sağlam bir yapıya sahip olmalarına rağmen zaman içerisinde kararma, paslanma ve korozyona uğrama gibi sıkıntılar yaşatabilir.
Ağacın en saf ve doğal hali olan masif ahşap ise uzun ömürlü kullanım konusunda en avantajlı seçenektir. Masif ahşap mobilya çeşitleri yaklaşık 250 yıl olan kullanım ömrü ile diğer malzeme çeşitlerinden ayrılır. Suya, neme, darbelere ve parçalanmaya karşı yüksek direnç gösteren masif ahşap, yatak odası takımlarını bir ömürlük mobilyalar haline getirir.
Gardırop, Şifonyer ve Komodinin Fonksiyonel Kullanımı
Yatak odası mobilyalarının üretimde kullanılan malzeme çeşidinin ne olduğu bilmek kadar mobilyaların fonksiyonel kullanımları hakkında da bilgi sahibi olmak tercih aşamasında kolaylık sağlar. Adı sıklıkla duyulan gardırop, şifonyer ya da komodin gibi yatak odası mobilyalarının tam olarak ne için kullanıldığı konusunda kafa karışıklığı yaşıyor olabilirsiniz. Gelin bu konuya açıklık getirelim.
Gardırop genel anlamıyla giysi ve kıyafetlerin depolandığı mobilya çeşididir. Bu nedenle giysi dolabı ya da kıyafet dolabı olarak da adlandırılan gardıroplar sayesinde giysileri düzenli bir şekilde depolamak ve giysilere ihtiyaç duyulduğunda kolayca ulaşmak mümkün olur.
Genellikle kıyafetlerin askılık yardımıyla asılarak depolandığı gardıroplarda giysileri yerleştirmek için raf ve çekmece gibi eklentiler de bulunur. Raf ve çekmeceler aynı zamanda nevresim, battaniye ya da yorgan gibi uyku ürünlerinin depolanması için de gerekli alanı sunar.
Komodin yatağın sağ ve sol tarafına konumlandırılarak kullanılan boyutları küçük ama fonksiyonu büyük yatak odası mobilyaları arasında gelir. Komodinlerin temel işlevi özellikle yatakta uzanırken ihtiyaç duyulan eşyalara erişimi kolaylaştırmaktır. Komodinlerin üzerine genellikle gece lambası, çalar saat, cep telefonu, şarj aleti, kişisel bakım ürünleri ya da dekoratif objeler konumlandırılır.
Komodinler oldukça geniş tasarım seçeneklerine sahiptir. Bazı modeller sadece ayaklar ve tabladan oluşurken bazı modellerde çekmece ve raflar da yer alır. Eğer ekstra bir depolama alanına ihtiyaç duyuyorsanız çekmeceli komodin modellerini tercih ederek çoraplarınızı ya da iç çamaşırlarınızı komodine yerleştirebilirsiniz.
Sıklıkla komodinle karıştırılan şifonyer aslında hem kullanım amacı hem de boyutları bakımından komodinden oldukça farklı bir mobilyadır. Komodine göre daha yüksek ve geniş olan şifonyer sahip olduğu çekmeceler ile başta iç çamaşırları olmak üzere birçok giysinin ya da ev tekstil ürününün depolanmasına imkan tanır.
Şifonyerler aynı zamanda makyaj ve kişisel bakım ürünleri için de gerekli alanı sağlar. Fazla yüksek olmayan şifonyer modelini duvara asacağınız ayna ile makyaj masası olarak kullanabilirsiniz.
Yatak Odası Dekorasyon Fikirleri
Yatak odaları çok fonksiyonlu yaşam alanlarıdır. Ancak yatak odalarının en temel fonksiyonu dinlenmek ve uyumak olduğu için dekorasyon sırasında buna yönelik tercihlere öncelik vermek gerekir. Olabildiğince dingin, sakin ve konforlu bir mekan yaratmak oldukça önemlidir.
Yatak odanızın duvarlarında göz yormayan ve huzur veren renkleri kullanmanızı öneriyoruz. Canlı ya da parlak renkler yerine nötr ve pastel renkleri tercih edebilirsiniz.
Yatak odası dekorasyonunda kullanılan aydınlatmanın fazla yoğun olmaması dinlendirici bir ortam yaratmaya yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra yatak odaları güne ya da özel bir geceye hazırlık aşamasında da kullanıldığından belirli alanlarda daha yoğun bir ışığa ihtiyaç duyabilirsiniz. Dolayısıyla farklı aydınlatma seçeneklerini yatak odalarında bir arada kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Genel aydınlatmada beyaz ve yoğun ışıktan kaçınarak lokal aydınlatmalarla güçlü ışık kaynağı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Yatak odası için mobilya seçimi yaparken tasarım bakımından belirli dekorasyon stillerini takip edebilirsiniz. Dinginlik ve sakinliğin sembolü olan İskandinav tarzı, yatak odası dekorasyonuna en çok yakışan stildir. İskandinav tarzına uygun olarak sade bir şıklık sunan ve fonksiyonelliği ile ön plana çıkan yatak odası mobilyalarını tercih edebilirsiniz.
Masif ahşabın el işçiliği sayesinde benzersiz bir form kazanmasıyla hayat bulan Latanwood Svetik Gardırop modelini İskandinav tarza uygun olarak ya da daha doğal ve işlevsel bir mekan yaratmak adına tercih edebilirsiniz. Çam, ceviz ve beyaz meşe seçenekleri bulunan Svetik Gardırop modeli sahip olduğu geniş ebatları ve çekmeceleri ile ihtiyaç duyduğunuz depolama alanını eksiksiz bir şekilde sunar. Kapaklarında hazeran örgü detayının yer aldığı gardırop modeli, estetik tasarımıyla da yatak odalarınıza doğal, yalın ama dikkat çekici bir şıklık kazandırır.